Sufjan Stevens - "Should Have Known Better"


Should Have Known Better bevestigt wat No Shade In The Shadow Of The Cross al deed vermoeden: Sufjan Stevens' nieuwe album wordt hartverscheurend. De dood van zijn moeder inspireerde hem om afstand te nemen van de elektronische waanzin en grootse orkestrale arrangementen van zijn vorige werk. Carrie & Lowell, genoemd naar Stevens' moeder en stiefvader, is een intiem folk-album bestaande uit een overwegend akoestische instrumentatie, engelenzang op de achtergrond en Stevens' karakteristieke, sprookjesachtige stem op de voorgrond. 

De dood van zijn moeder kwam veel harder aan dan Stevens geanticipeerd had. Carrie was depressief, schizofreen en verslaafd aan drugs en alcohol. Stevens' jeugd werd getekend door haar afwezigheid. Net omdat de nuchtere momenten met zijn moeder zo zeldzaam waren, wil hij ze voor eeuwig vastleggen in muziek. Carrie & Lowell is mogelijk zijn meest autobiografische werk tot dusver, wat het album een immense emotionele kracht geeft.

In Should Have Known Better, de tweede vooruitgeschoven single van Carrie & Lowell, schakelt Stevens voortdurend tussen zijn harde kindertijd en diens impact in het heden. Over zijn jeugd herinnert hij vooral hoe hij fantaseerde over zijn moeder. Ze was er nooit, maar hij zag haar achter de deur of in de videotheek. Sufjan sprak nooit met Carrie over haar afwezigheid en met Should Have Known Better bekent hij zijn schuldgevoelens, zijn spijt. "I should have wrote a letter/ Explaining what I feel/ That empty feeling."

Maar de intieme, melancholische gitaarlijnen ondergaan gaandeweg een metamorfose. Speelse elektronische accenten doen hun intrede en Stevens' zangmelodieƫn worden steeds uitbundiger. Terwijl de instrumentatie warmer wordt, lijkt Stevens zijn verdriet te verwerken. Het lichtpunt is zijn jonge nichtje. Met de geboorte van Carrie's kleindochter krijgen Stevens en zijn broers en zussen een nieuwe kans. Van wat Stevens in interviews vertelde is dat kleine meisje een vrolijk en zorgeloos wezentje, opgevoed met liefde en intimiteit. "My brother had a daughter/ The beauty that she brings/ Illumination."

Carrie & Lowell verschijnt in de week van 30 maart.


1 reacties :

  1. Prachtig mooi nummer! :) Klinkt echt wel veelbelovend.
    Goede review!

    BeantwoordenVerwijderen