50 beste van 2013: 40 - 31


40 - 31

40. Forest Swords - Weight Of Gold
Forest Swords bracht dit jaar zijn debuut uit: Engravings. Hij had al enkele EP's verspreid maar een volwaardig album bleef lang op zich wachten, dit omdat hij kampt met serieuze gehoorproblemen. Dit wachten zorgde voor een lange rijpingstijd van zijn nummers, waardoor zijn debuut op een perfectionistische wijze in mekaar is gestoken. Verschillende invloeden zoals oosterse gitaren, dubstep, elektronica en drone worden moeiteloos samengesmolten tot tien juwelen van nummers, waarvan Weight Of Gold het mooiste is.
39. White Denim - Pretty Green
De Wikipedia-pagina van White Denim leest als volgt: "Their music draws influence from dub, psychedelic rock, blues, punk rock, progressive rock, soul, jazz, experimental rock with home-based recording, jamming approach, intense looping work and unusual song structures." White Denim is een veelzijdige band waardoor een omschrijving leidt tot het opsommen van een schijnbaar oneindige lijst invloeden. Ze maken korter gezegd meeslepende muziek die in hun variƫteit nooit verveelt. Pretty Green klinkt als White Denim gemengd met Black Keys en Wilco (hun producer is Jeff Tweedy). Heerlijke maar onderschatte band.
38. Krill - Purity Of Heart
Krill is een groep onnozelaars. Bekend om hun dronken stoten maken ze muziek voor plezier. Onder de laag van absurditeit in Purity Of Heart horen we echter een band die hun geluid stilaan opgebouwd krijgt. Men speelt met ritmes en haalt enkele tricky gitaarpartijen boven. Sommige stukken klinken vals maar dat past binnen hun charme. Purity Of Heart relativeert: negeer voor even uw klagende baas, uw opstapelende schoolwerk, en schreeuw mee met Krill: "Purity of heart, is to will one thing!"
 
37. Jacco Gardner - Clear The Air
Jacco Gardner luisterde goed naar de jaren 60. Gardner, geboren in Nederland, kwam dit jaar met zijn debuut Cabinet Of Curiosities. Hij werd onder andere op Studio Brussel gedraaid, op de site van The Guardian vermeld als band van de dag, en gevraagd voor live optredens in Amerika. Gardner's muziek wordt beschreven als psychedelische, barokke popmuziek. Vooral met Syd Barret, vergane frontman van Pink Floyd, kent Cabinet Of Curiosities verwantschap. Gardner neemt deze invloeden op een unieke wijze in hem op. Heerlijk zonnige muziek.
36. Courtney Barnett - Avant-Gardener
Courtney Barnett, een Australische 24-jarige, schrijft van de beste teksten die ik dit jaar heb gehoord. Haar droge en cynische kijk naar het alledaagse leven doet me wat denken aan Bridget Jones. Avant-Gardener schrijft over een jonge vrouw die een paniekaanval krijgt door te tuinieren. De vrouw voelt zich gevangen in haar moderne routineuze leven in de woonwijk. Het stuk zit vol met oneliners als "The yard is full of hard rubbish it's a mess and I guess the neighbours must think we run a meth lab" of "The paramedic thinks I'm clever 'cause I play guitar, I think she's clever 'cause she stops people dying." Magnifieke lyrics, en dan sprak ik nog niet over de muziek die bestaat uit een jankende gitaar en een dreinende bas. Barnett is om in de gaten te houden.


35. Boxer Rebellion - Diamonds
Boxer Rebellion sloeg met hun single een grote slag in Nederland, Diamonds haalde de 2de plaats in de wedstrijd 3voor12 beste nummers. Daarbij versloeg het zelf Bastille met Pompeii. Hoewel tweede beste lied van het jaar een te grote eer is voor Boxer Rebellion, is Diamonds toch een verdienstelijk nummer dat blijft plakken vanaf de eerste luisterbeurt. Geluidsmuren van gitaar en synths worden ondersteund door een dreunende drum, waarboven de zanger zijn spijt naar zijn geliefde bezingt.


34 Darkside - Paper Trails
Nicolaas Jaar heeft al naam gemaakt met zijn experimentele debuut-cd wat er voor zorgde dat zijn nieuwe project met gitarist Dave Harrington niet ongemerkt voorbij ging. Hun album Psychic kreeg vele positieve reacties, mede van Humo. Psychic is een vreemde cd. De combinatie van de minimalistische esthetiek van Jaar met de uitbundigheid van een rockgitarist levert bijzondere resultaten, dit zeker in Paper Trails. Ikzelf weet niet wat te doen tijdens dit nummer, het ene moment plaats ik enkele danspassen, het andere moment droom ik weg naar donkere, onaardse plekken. Zowel op album als live maakt het duo boeiende muziek.


33 Youth Lagoon - Dropla
Youth Lagoon bracht in 2011 zijn alomgeprezen debuut Year of Hibernation uit. Zijn eerste plaat was sober, simpel, soms melig en over het algemeen goed. Zijn vervolg uit 2013, Wondrous Bughouse, was volwassener, experimenteler en naar mijn mening veel interessanter. Dropla is de eerste single: een kersterige, warme song met elektronica, gitaren en veel delay.
32 The Veils - Through The Deep, Dark Wood
The Veils gebruiken veel elementen uit de bekende indie-rock-trukendoos: bas/drum trekken de strofes vooruit, daarna volgt een rustig moment die doorbroken wordt door een donderend, meebrulbaar refrein. Het resultaat is echter reuzemeeslepend. Niet denken, volume open en meezingen:
"Love, lay your hand upon my chest, SO I CAN'T GO BACK!
No, this love ain't like the rest, NO I CAN'T GO BACK!" 
31 King Krule - Easy Easy
King Krule, een Britse jonge kerel (geboren in 1994), maakt muziek met de grootste nonchalance. Mount Kimbie beschreef hem, na hun samenwerking, als een goudspuwende jongeman. KK werd begin dit jaar genomineerd voor de prestigieuze prijs van BBC Sound of 2013 en toonde zijn grote potentieel dit jaar met de cd 6 Feet Beneath The MoonEasy Easy is een grote 'fuck you' naar alle mensen die klagen over hun routineuze, ordinaire leven zonder er iets aan te doen. 


50-41 30-21  20-11  10-1

0 reacties :

Een reactie posten